Całki
ZJT: Mam do policzenia dwie całki i nie wiem jak zacząć
| | dt | |
1) ∫ |
| − po podstawieniu sint = u coś mi nie wychodzi |
| | sin(t) | |
| | dy | |
2) ∫ |
| − tutaj nie mam pomysłu |
| | y ln(y) | |
Proszę o pomoc
8 mar 22:40
ICSP: | 1 | | 1 | |
| = |
| i podstawienie t = tg(x/2) |
| sinx | | 2 tg(x/2) * cos2(x/) | |
W drugiej zastosuj podstawienie t = ln(y)
8 mar 22:45
8 mar 22:49
ZJT: W drugim przykładzie po podstawieniu dostałem:
Za pierwszy już się biorę, dzięki za podpowiedzi
8 mar 22:58
Jerzy:
Druga całka źle,ale podstawienie dobre.
8 mar 23:04
Jerzy:
| | dt | |
Przeciaż wychodzisz na :∫ |
| |
| | t | |
8 mar 23:07
ZJT: Ahh no przecież, czyli ln|t|
8 mar 23:11
Jerzy:

plus stała C
8 mar 23:12
ZJT: Z całką pierwszą dalej mi nie idzie
8 mar 23:27
PW: | | 1 | | sint/2 | | −cost/2 | |
= |
| ( |
| − |
| ) − a te całki to jakieś logarytmy |
| | 2 | | cost/2 | | sin/t2 | |
8 mar 23:32
PW: Trochę źle podpowiadam, ma być dwa razy
8 mar 23:38