calkowita liczba
vvool: N jest liczbą całkowitą dodatnia usuwam jej ostatnią cyfrę i otrzymuje liczbę 14 razy mniejszą.
Ile liczb o tej własności?
8 mar 22:20
Mila:
Znalazłam dwie:
{14,28}
8 mar 22:55
vvool: Mógłbym prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienie?
8 mar 22:58
Mila:
Rozwiązałam to równanie z cechą liczby.
10m≤x<10m+10
10m≤14m<10m+10
m∊{1,2}
x=14 lub x=28
8 mar 23:07
vvool: dziękuje
8 mar 23:09
Mila:
Masz jakieś odpowiedzi?
8 mar 23:12
Eta:
Też mam dwie takie liczby 14,28 ( sposobem z cechą
8 mar 23:14
PW: Bez cechy:
Pierwotna liczba ma postać
10x + c, x∊N, c∊{0, 1, 2, ..., 9)
Po odrzuceniu ostatniej cyfry c liczba zmienia się w liczbę x.
Mamy wiec równanie:
14x = 10x + c
4x = c
Jedyne możliwości to c = 4 lub c = 8 (liczby jednocyfrowe odzielne przez 4) i odpowiednio x = 1
lub x = 2..
8 mar 23:23
Eta:
8 mar 23:26