liczba
vvool: Jaka jest najmniejsza liczba całkowita n, dla której liczba (22−1)(32−1)(42−1)...(n2−1)
jest kwadratem liczby całkowitej?
8 mar 22:12
Mila:
8
8 mar 22:21
vvool: Jest jakaś szybka metoda czy trzeba mnożyć na siłe?
8 mar 22:43
Maciess: Tez jestem ciekaw toku rozumowania
8 mar 22:44
Eta:
(2−1)(2+1)(3−1)(3+1)(4−1)(4+1)(5−1)(5+1)(6−1)(6+1)*.....*(n−1)(n+1)
1*2*3*3*4*4*5*5*..... *(n−1)*(n−1)*n*(n+1)
12*2*32*42*52*.....*(n−1)2*n(n+1)
aby ta liczba była kwadratem liczby całkowitej to 2*n(n+1) =k2
to najmniejsze n=8 bo 2*8*9=(4*3)2
8 mar 22:50
vvool: dziękuje Eta
8 mar 22:53
Eta:
Na zdrowie
8 mar 22:54