Wytlumaczenie twierdzenia
6latek:

W niektorych zadaniach jest do wykorzystania twierdzenie o kątach gdy ramiana sa odpowiednio
prostopadle
Tzn wiem ze wtedy odpowiednie kąty sa rowne .
Jednak nie potrafie rozwiazywac na przykladach
Moglby ktos mi to wytlumaczyc (pokazac )
Mam tez do rozwiazania taki przyklad
Proste zawierajace ramiona kata wypuklego α sa prostopadle do prostych zawierajacych ramiona
kata wypuklaego β
jaki jest zwiazek pomiedzy miarami tych katow Uzasadnij odpowiedz
8 mar 21:02
zys:
... a możesz dokładniej przepisać treść zadania?
Jakiż może być związek między ramionami kątów ? ... z treści wynika, ze są prostopadłe.
Związku to możemy szukać między ramionami trójkątów.
8 mar 21:21
6latek: Witam

taka jest tresc zadania
8 mar 21:32
zys:
... przepraszam ... to ja nie wiem czemu źle doczytałem. Pytają o miary kątów.
Oczywistm jest, że α=β
8 mar 21:40
zys:

np tak
∡ABC=∡CBD=90−α to teraz rozważ sumę kątów w ΔBCD
90+β+90−α=180 ⇒ α=β
8 mar 21:53
zys:
tak samo jeśli porównasz trójkąty ADE i CEF
8 mar 21:54
6latek: dziekuje Ci . Dobranoc
8 mar 22:28
zys:
8 mar 22:33