Szeciokat wypukly
6latek:

Wypukly szeciokat ABCDEF ma wszystkie boki rownej dlugosci i ∡BAF=∡CDE
Wykaz ze CEII BF
We wskazowc jest aby wykazac ze czworokat FBCE jest rownoleglobokiem
Wedlug mnie skoro en szeciokat ma boki rownej dlugosci to bedzie to szeciokat foremny
Teraz tak z przystawania trojkatow BAF i CDE na podstawie cechy BKB odcinki BF i CF sa rowne
Teraz jak wykazac ze FE i BC sa rownej dlugosci ?
8 mar 20:35
Eta:
Pytanie jak na "6−−−−"

Skoro wszystkie boki sześciokąta są równe "a"
to i |FE|=|BC|=a
8 mar 20:40
6latek: Dobry wieczor

Czyli juz z tego ze CF=BF i FE=BC to moge wysnuc wniosek ze CEIIBF. tak ?
8 mar 20:44