1 | 1 | k | ||||
(1 − | ) + (1 − | ) ....... (1 − | ) | |||
22 | 32 | k2 |
k | ||
Podpowiedź: każdy czynnik postaci (1 − | ) przedstawić: | |
k2 |
k2 − 1 | k − 1 | k + 1 | |||
= | * | ||||
k2 | k | k |
1*3 | 2*4 | 3*5 | 4*6 | |||||
(1−1/22)(1−1/32)(1−1/42)(1−1/52)= | ||||||||
2*2 | 3*3 | 4*4 | 5*5 |
6 | ||
= | ||
2*5 |
1 | n+2 | 1 | ||||
n−ty wyraz = | → | |||||
2 | n+1 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |