srednia arytmetyczna
magdalena: Mamy dwie klasy i ich oceny z pewnego egzaminu.
Klasa 3a i 3b.
Oceny klasy 3a to ( jedna 2, sześć 3, sześć 4 i siedem 5 )
Oceny klasy 3b to ( cztery 2, siedem 3, siedem 4 i cztery 5 )
Jakie są średnie ocen tych klas?
Ja sobie policzyłam i mam 3a= 3,7 a 3b 3,5, ale to chyba nie są wyniki prawidłowe, bo za łatwo
mi to poszło
8 mar 15:57
magdalena: objaśnienie ( jedna 2, sześć 3 znaczy − jedna dwójka, sześć trójek etc.
8 mar 15:59
janek191:
| | 2 +6*3 + 6*4 + 7*5 | | 79 | |
sa = |
| = |
| = 3,95 |
| | 20 | | 20 | |
8 mar 16:16
janek191:
| | 4*2 + 7*3 + 7*4 + 4*5 | | 77 | |
sb = |
| = |
| = 3,5 |
| | 22 | | 22 | |
8 mar 16:20