Geometria analityczna.
Kę: Okrąg przechodzi przez punkt A(4,1), zaś jego środek należy do prostej k:x−y=0. Wiedząc, że
okrąg ten jest styczny do prostej l:y−5=0, wyznacz jego równanie.
Nie wiem jak się za to zabrać
8 mar 14:46
Kę: Jakaś wskazówka?
8 mar 15:08
ite:
Musisz znaleźć na prostej k punkt, którego odległość od pkt A będzie taka sam jak odległość od
prostej l.
8 mar 15:23
ite:
Ten pkt będzie środkiem okręgu, odległość to będzie jego promień.
8 mar 15:25
janek191:

S = ( x, y) = ( x, x)
A = ( x, 5)
B = ( 4, 1)
Musi zachodzić: I SB I = I SA I
8 mar 15:31
Kę: Dzięki
8 mar 15:50