.
rachunek prawdopodobienstwa : jeszcze jedno takie zadanie:
Z talii 52 kart (4 kolory, po 13 kart w każdym kolorze) losujemy 7 kart. Ile jest takich
wyników losowania, wśród których są karty wszystkich czterech kolorów?
wredulus_pospolitus:
| | | |
a wytłumacz, co oznacza te 134* | |
| | |
Rozumiem, że tutaj masz 13
4 <−−− losujemy po jednej z każdego koloru
| |
dorzucamy 'dowolne' trzy karty |
| |
W takim razie układ
"Dama kiera, Dama, karo, Dama pik, Dama trefl, 2 trefl, 3 trefl, 4 trefl"
Ile razy jest 'zliczany' ? Otóż jest zliczany aż 4 razy, bo jako:
"Dama kiera, Dama, karo, Dama pik, 2 trefl, Dama trefl, 3 trefl, 4 trefl"
"Dama kiera, Dama, karo, Dama pik, 3 trefl, Dama trefl, 2 trefl, 4 trefl"
"Dama kiera, Dama, karo, Dama pik, 4 trefl, Dama trefl, 2 trefl, 3 trefl"
(bo tylko kolejność trzech końcowych nie jest brana pod uwagę, podczas gdy to czy karta została
wylosowana jako jedna z czterech pierwszych czy też jedna z trzech ostatnich jest już istotna
Pytający:
| | | |
134* | to zły wynik, bo wtedy policzysz niektóre sposoby wielokrotnie. Przykładowo 4 asy |
| | |
+ 3 króle (bez pika) policzyłbyś między innymi jako:
• A♥|A♦|A♣|A♠|K♥K♦K♣,
• K♥|A♦|A♣|A♠|A♥K♦K♣,
• A♥|K♦|A♣|A♠|K♥A♦K♣,
itd.
Można policzyć z włączeń i wyłączeń:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D0..3+of+(-1)%5Ek*binomial(4,4-k)*binomial(13(4-k),7)
Można i "ręcznie", rozkładając siódemkę na 4 składniki dodatnie:
7=
=4+1+1+1=
=3+2+1+1=
=2+2+2+1
Czyli np. sposobów takich, że w jednym kolorze są 4 karty, a w pozostałych kolorach po 1 karcie
jest:
Wszystkich szukanych sposobów jest:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=4!%2F3!*13%5E3*binomial(13,4)%2B4!%2F2!*13%5E2*binomial(13,3)*binomial(13,2)%2B4!%2F3!*13%5E1*binomial(13,2)%5E3