matematykaszkolna.pl
Wyznacz wartości parametru a, dla których równanie f(x)=a ma rozwiązanie. kasia: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie x4+1x5=a ma rozwiązanie. x4 + 1/x4 = a Chciałam narysować schematyczny wykres funkcji, więc policzyłam pochodną, ekstrema (−1,1), ale chyba mylę się gdzieś przy wyznaczaniu monotoniczności funkcji, bo wychodzi mi, że f(x) rośnie, gdy x należy (−nieskonczonosc; −1> oraz <1; nieskonczonosc) i maleje, gdy x należy (−1;1) \{0} ale wtedy wykres funkcji nie wychodzi odpowiednio.. Proszę o pomoc.
8 mar 13:42
Jerzy: Funkcja jest parzysta. Posiada dwa minima: x = − 1 , oraz x = 1 Zbiór wartości:(2;+) Asymptota pionowa x = 0
8 mar 14:01
Jerzy: Wniosek: a ≥ 2
8 mar 14:07
kasia: Dlaczego z wykresu pochodnej wychodzi mi, że x=1 to maximum, a nie minimum?
8 mar 15:23
Jerzy: To pokaż pochodną.
8 mar 15:25
kasia: pochodna: 4x3−4/x5 wychodzi −1 i 1 z warunku koniecznego, a z wystarczającego maximum zamiast minimum...
8 mar 15:49
kasia: pomocy:(
8 mar 23:13
PW: A po co tu pochodna? Znane jest twierdzenie, że dla u>0 prawdziwa jest nierówność
 1 
u +

≥ 2,
 u 
przy czym równość ma miejsce dla u = 1. Dowód tej nierówności jest prosty, polega na wymnożeniu obu stron przez dodatnie u: u2 + 1 ≥ 2u u2 − 2u+ 1 ≥ 0 (u−1)2 ≥ 0 − nierówność zawsze prawdziwa, równoważna pierwszej..
 1 
Równie łatwo udowodnić, że funkcja f(u) = u +

dla u>0 przyjmuje dowolne wartości
 u 
większe od 2:
 1 
u +

= 2 + w, w > 0
 u 
u2 + 1 + (2+ w)u u2 − (2+w)u + 1 = 0 Δ = (2+w)2 − 4 = 4 + 4w + w2 − 4 = 4w + w2 >0, a więc rozwiązania istnieją, w tym jedno jest na pewno dodatnie (łatwo je wskazać). Aby odpowiedzieć na pytanie postawione w zadaniu nic więcej nie potrzeba (nie pytali ile tych rozwiazań jest)..
9 mar 00:03