Wyznacz wartości parametru a, dla których równanie f(x)=a ma rozwiązanie.
kasia: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie x4+1x5=a ma rozwiązanie.
x4 + 1/x4 = a
Chciałam narysować schematyczny wykres funkcji, więc policzyłam pochodną, ekstrema (−1,1), ale
chyba mylę się gdzieś przy wyznaczaniu monotoniczności funkcji, bo wychodzi mi, że
f(x) rośnie, gdy x należy (−nieskonczonosc; −1> oraz <1; nieskonczonosc)
i maleje, gdy x należy (−1;1) \{0}
ale wtedy wykres funkcji nie wychodzi odpowiednio..
Proszę o pomoc.
8 mar 13:42
Jerzy:
Funkcja jest parzysta.
Posiada dwa minima: x = − 1 , oraz x = 1
Zbiór wartości:(2;+∞)
Asymptota pionowa x = 0
8 mar 14:01
Jerzy:
Wniosek: a ≥ 2
8 mar 14:07
kasia: Dlaczego z wykresu pochodnej wychodzi mi, że x=1 to maximum, a nie minimum?
8 mar 15:23
Jerzy: To pokaż pochodną.
8 mar 15:25
kasia: pochodna: 4x3−4/x5
wychodzi −1 i 1 z warunku koniecznego, a z wystarczającego maximum zamiast minimum...
8 mar 15:49
kasia: pomocy:(
8 mar 23:13
PW: A po co tu pochodna?
Znane jest twierdzenie, że dla u>0 prawdziwa jest nierówność
przy czym równość ma miejsce dla u = 1.
Dowód tej nierówności jest prosty, polega na wymnożeniu obu stron przez dodatnie u:
u
2 + 1 ≥ 2u
u
2 − 2u+ 1 ≥ 0
(u−1)
2 ≥ 0 − nierówność zawsze prawdziwa, równoważna pierwszej..
| | 1 | |
Równie łatwo udowodnić, że funkcja f(u) = u + |
| dla u>0 przyjmuje dowolne wartości |
| | u | |
większe od 2:
u
2 + 1 + (2+ w)u
u
2 − (2+w)u + 1 = 0
Δ = (2+w)
2 − 4 = 4 + 4w + w
2 − 4 = 4w + w
2 >0,
a więc rozwiązania istnieją, w tym jedno jest na pewno dodatnie (łatwo je wskazać).
Aby odpowiedzieć na pytanie postawione w zadaniu nic więcej nie potrzeba (nie pytali ile tych
rozwiazań jest)..
9 mar 00:03