równanie
kasiaba: Dzień dobry

Jestem w trakcie robienia zadania ze stereometrii i otrzymałam następujące
równanie:
h
3 −8rh
2 +16hr
2 −8r
3 = 0 Czy dałoby się z niego wyznaczyć jedną z niewiadomych? (h albo r)
Proszę o pomoc
8 mar 10:21
Jerzy:
Nie żartuj. W zadaniach ze sterometrii jedna z tych wielkości musi być stała.
8 mar 10:23
ICSP: h3 − 8r3 − 8rh2 + 16hr2 = 0
h3 − (2r)3 − 8hr[h − 2r] = 0
Poradzisz sobie dalej ?
8 mar 10:26
kasiaba: To nie można określić jakiejś zależności pomiędzy nimi ?
8 mar 10:26
wredulus_pospolitus:
h3 − 4*h2*(2r) + 4*h*(2r)2 − (2r)3 = 0
zauważ, że dla takiego zapisu, jeżeli h = 2r to
h3 − (2r)3 = 0 ∧ −4h2(2r) + 2h(2r)2 = 0
więc masz jedną z zależności pomiędzy niewiadomymi.
8 mar 10:26
kasiaba: Dziękuję @ICSP

Nie zauważyłam tego wcześniej, teraz już sobie poradzę
8 mar 10:27