matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodni
msk:
(a−b)
(a−b)
2
Udowodnij, że jeżeli a≥b>0 to
−
√
ab
≥
2
8a
8 mar 10:06
ICSP:
4a [ (a − b) − 2
√
ab
] ≥ (a − b)
2
4a [ (
√
a
−
√
b
) ]
2
≥ (a − b)
2
= (
√
a
−
√
b
)
2
(
√
a
+ p[b})
2
4a ≥ (
√
a
+
√
b
)
2
a − b − 2
√
ab
(
√
a
−
√
b
)
2
(
√
a
−
√
b
)
2
* 4a
L =
=
=
=
2
2
8a
(
√
a
−
√
b
)
2
* [ a + 2a + a]
(
√
a
−
√
b
)
2
* [a + 2
√
ab
+ b]
=
≥
=
8a
8a
(a−b)
2
=
= P
8a
8 mar 10:15