wielomiany
mp322: Liczba (−1) jest dwukrotnym pierrwiastkiem wielomianu w(x) = x4 + nx3 + 2x2 +mx +1
Wyznacz m i n oraz pozostałe pierwiastki W(x)
Dzieląc wielomian przez −1 schematem Hornera wychodzi mi x4 + x3(m−1) itd, co raczej jest
moim błędem.
Jak zacząć?
8 mar 00:00
mp322: Ktoś coś? Mam jutro sprawdzian i nie mam pomysłu
8 mar 01:09
pm223:
Rozwiąż układ :
W(−1)=0 i W'(−1)=0 W'(x)=4x3+3nx2+4x+m
1−n+2−m+1=0 i −4+3n−4+m=0
................
................
n=2 i m=2
8 mar 01:49
Mariusz:
x3+(n−1)x2+(3−n)x+(m+n−3)
(x4+nx3+2x2+mx+1):(x+1)
x4+x3
(n−1)x3+2x2
(n−1)x3 +(n−1)x2
(3−n)x2+mx
(3−n)x2+(3−n)x
(m+n−3)x+1
(m+n−3)x+(m+n−3)
4−m−n
Zatem z pierwszego dzielenia masz
4−m−n=0 co daje
m+n=4
x2+(n−2)x+5−2n
(x4+nx3+2x2+mx+1):(x2+2x+1)
x4+2x3+x2
(n−2)x3+ x2 + mx
(n−2)x3+2(n−2)x2+(n−2)x
(5−2n)x2 +(m−n+2)x+1
(5−2n)x2 +2(5−2n)x+(5−2n)
(3n+m−8)x+(−4+2n)
2n−4=0
3n+m−8=0
2n=4
3n+m=8
n=2
6+m=8
n=2
m=2
Okazuje się że m=2⋀n=2 spełnia również równanie m+n=4
zatem
W(x)=x4+2x3+2x2+2x+1
(x4+2x3+x2)+x2+2x+1=0
x2(x2+2x+1)+(x2+2x+1)=0
(x2+1)(x2+2x+1)=0
W(x)=(x2+1)(x+1)2
Pozostałe pierwiastki W(x) nie są już rzeczywiste
8 mar 18:21
Eta:
Strzelanie z "armaty" do "wróbla"
8 mar 18:56