Trójkąt prostokątny o obwodzie 10
Ash: Trójkąt prostokątny ma obwód równy 10. Wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli
ten trójkąt na dwa z których jeden ma obwód 6. Jaki jest obwód drugiego trójkąta?
7 mar 22:57
Eta:
Jeden ze sposobów
Z podobieństwa trójkątów
ΔADC∼ ΔABC i ΔDBC ∼ ΔABC
| L1 | | a | | L2 | | b | | b | |
(*) |
| = |
| i (**) |
| = |
| to L2=L1* |
| |
| L | | c | | L | | c | | a | |
| 5 | | 10 | |
L=a+b+c= .... =4a=10 ⇒ a= |
| to b= |
| |
| 2 | | 3 | |
L
2=
8
8 mar 11:27
Eta:
2 sposób
|CD|=h
L
2=L−L
1+2h ⇒ L
2=4+2h
i jak poprzednio...........
| 10 | | 25 | | 5 | |
b= |
| , c= |
| , a= |
| |
| 3 | | 6 | | 2 | |
L
2=4+2*2 =
8
8 mar 11:59