Dowód
Kuba: Uzasadnij, że równanie 3x5−10x3+30x−10=0 spełnia dokładnie jedna liczba rzeczywista.
7 mar 22:05
ABC:
15x4−30x2+30=15(x4−2x2+2)=15[(x2−1)2+1]
7 mar 22:11
jc: ABC policzył pochodną
7 mar 22:13
ABC:
wiedziałem że nie muszę komentarza pisać , dobrzy ludzie pomogą
7 mar 22:14
PW: I jeszcze powiedzą, że to za mało, bo np. f(x) = 2
x jest rosnąca w całej dziedzinie, ale
miejsca zerowego nie ma
7 mar 22:24
Mariusz:
W(0)=−10
W(1)=13
7 mar 23:13
Adamm:
wielomian stopnia nieparzystego zawsze ma pierwiastek
7 mar 23:51