Wyznacz współrzędne punktów B i D.
genewra: Punkty A=(−2,4) i C=(3,1) są wierzchołkami rombu ABCD, którego wierzchołek D leży na prostej
y=2x+14. Wyznacz współrzędne punktów B i D.
Nauczycielka dała nam schemat w którym mamy rozwiązać to zadanie:
1) równanie AC (współczynnik a)
3) równanie BD
4) D
5) B
7 mar 21:30
Eta:
Czy na maturze .... też da wam "schemat" ?
7 mar 21:34
jc: B i D leżą na symetralnej AC, czyli na prostej 5x−3y=5/2 − 3*5/2=−5.
Przecięcie prostych, czyli D. 5x−3(2x+14)=−5, −x=37, y=..
Na koniec znajdujesz B (wszystko zgodnie ze schematem).
7 mar 21:53
Eta:
jc przydałby się też na maturze
7 mar 21:55
genewra: Widzi, że tak sobie z tym radzimy, to dała
7 mar 22:04
genewra: Czyli co mam napisać w 1) punkcie? To musi chyba być coś y=...
7 mar 22:15
Mila:
W treści zadania punkt A=(−2, −4) , sprawdź zapis w zeszycie.
7 mar 22:38
genewra: Wiem o tym, ale co zrobić żeby wliczyć współczynnik a? Układ równań? Jeśli tak, to co w nim
zawrzeć? I nie widzę też odniesienia do punktu 3) czyli równania BD
7 mar 22:54
Eta:

A(−2,−4)
S(0,5;−1,5) D(x,2x+14)
→ →
AC= [5,5] ⊥ DS=[x−0,5; 2x+15,5]
z warunku prostopadłości wektorów
5(x−0,5)+5(2x+15,5)=0 ⇒ ........... x=−5 to y=2*(−5)+14 = 4
D(−5,4) więc B(6,−7) (bo x
B= 2x
S−x
D i y
B=2y
S−y
D
7 mar 23:03
Eta:

I wszystko gra
7 mar 23:06