Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych.
genewra: Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych czworokąta ABCD, jeżeli A=(−31,0)
B=(32,15) C=(43,0) i D=(−24,−9).
Nauczycielka dała nam schemat w którym mamy rozwiązać to zadanie:
1) Prosta AC
2) Prosta BD
7 mar 21:19
Eta:

AC: y=0 to P(x,0)
| | yB−yD | |
DB : y= |
| (x−xB)+yB |
| | xB−xD | |
DB∩AC={P} ⇒ x−32+35=0 ⇒ x= −3
S(−3,0)
7 mar 21:32
genewra: To w punkcie 1) mam napisać tylko y=0?
7 mar 21:50
Eta:
tak bo A(−31,0) C(43,0) to AC: y=0 ( bo obydwa punkty leżą na osi Ox
a równanie osi Ox ; y=0
7 mar 21:54
genewra: A mogłabyś konkretnie mi napisać co podstawiłaś za y
B itd.? Bo jak ja podstawiam, to nie
7 mar 22:01
Mila:
A=(−31,0) ,B=(32,15), C=(43,0) i D=(−24,−9).
Jeżeli nie pamiętasz wzorów, które podała
Eta, to możesz liczyć tak:
y=ax+b
AC: y=0 ( punkty A i C leżą na osi OX)
BD:
15=32a+b
−9=−24a+b
−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami:
24=56a
| | 3 | | 3 | |
y= |
| x+b i B∊prostej ⇔15= |
| *32+b |
| | 7 | | 7 | |
Dalej już wiesz?
7 mar 22:52
Eta:
| | 15+9 | | 3 | |
aDB= |
| =.......= |
| |
| | 32+24 | | 7 | |
7 mar 22:53
Eta:
Te wzory są w tablicach!
Ja osobiście nie znoszę (wrr)
pisania układów równań z a i b ( strata czasu i łatwo o pomyłkę
7 mar 22:55
Mila:
Wiem, że nie lubisz, ja piszę na własny użytek za pomocą wektorów.
DB
→=[56,24] || [7,3]
3x−7y+9=0
7 mar 23:20
Eta:
Też tak można ( a nawet trzeba)
7 mar 23:33