ekranik
misia: .Ekrany starych telewizorów miały długości boków w stosunku 4:3, a nowe mają boki w stosunku
16:9. Jes´li wiadomo, z˙e szerokos´c´ filmu wypełnia dokładnie szerokość nowego ekranu, to jaka
˛część starego ekranu stanowi niewykorzystane pole ekranu podczas wyświetlania na nim filmu?
7 mar 20:19
Pytający:

Zależy, jak wyświetla ten obraz (są różne tryby wyświetlania).

Jeśli tak, jak na obrazku, to:
4x=16y ⇒ x=4y
| niewykorzystane pole ekranu | | 4x*3x−16y*9y | |
| = |
| = |
| całe pole ekranu | | 4x*3x | |
| | 16y*12y−16y*9y | | 12−9 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 16y*12y | | 12 | | 4 | |
7 mar 22:33