Granica
Magda: Zbadać zbieżność ciągu określonego rekurencyjnie:
a1=√2
an+1=√2+an
Jesli sobie podstawię za n=2 to mam √2+√2 ? W dobrą stronę idę czy mam spr czy ciąg jest
zbieżny?
7 mar 20:13
Adamm:
1. an<an+1
2. an<2
⇒
ciąg jest zbieżny
łatwo pokazać, że do 2
7 mar 20:27
ABC:
udowodnij że ciąg jest rosnący i ograniczony z góry a potem skorzystaj z odpowiedniego
twierdzenia
7 mar 20:27
jc:
a
n+12= 2 + a
n
(2 − a
n+1)(2+a
n+1)=2 − a
n
| | |2−an| | | |2−an| | |
|2−an+1| = |
| ≤ |
| bo an+1 ≥ 0. |
| | |2+an+1| | | 2 | |
| | |2−a1| | |
Wniosek. |2−an| ≤ |
| →0, a więc an→2 |
| | 2n−1 | |
Pierwszy wyraz nie ma znaczenia (nie może być mniejszy od −2).
7 mar 20:51