Trójkąt w układzie współrzędnych
john: Witam może mi ktoś powiedzieć gdzie mam błąd:
Boki AB i CA trójkąta ABC są zawarte w prostych y + 12 = 7x i 2y + x = 6 , a jego dwa
wierzchołki mają współrzędne B = (1 ,− 5 ) i C = (10,− 2) . Oblicz pole tego trójkąta.
Liczę A z układu:
y = 7x − 12
x = 2
y = 2
A = (2, 2)
Teraz liczę długość podstawy |BC| którą wykorzystam do wyliczenia pola:
|BC| =
√(1 − 10)2 + (−5 + 2)2 =
√90 = 3
√10
Liczę wektor BC:
BC = C − B = (10 − 1, −2 + 5) = (9, 3)
D = B + połowa wektora BC
| | BC | | 9 | | 3 | | 11 | | 7 | |
D = B + |
| = (1, −5) + ( |
| , |
| ) = ( |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
I wysokość:
| | 11 | | 7 | | √170 | |
|AD| = √(2 − |
| )2 + (2 + |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Pole:
| | 3√10 | | √170 | | 3√1700 | |
P = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Ale powinno wyjsc: 30
7 mar 20:05
Mila:

B = (1 ,− 5 ) i C = (10,− 2)
y + 12 = 7x i 2y + x = 6
y=7x−12
A=(2,2)
BC
→=[9,3]
BA
→=[1,7]
W=9*7−3*1=60
7 mar 20:40
dero2005:
A(2,2)
B(1,−5)
C(10,−2)
S = 12(xA−xB)(yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA) = 30
7 mar 20:42
Jolanta: | | 1 | | 1 | |
prosta na ktorej lezą wierzcholki Bi C ma wzóry= |
| x−5 |
| .policzyłam wysokość czyli |
| | 3 | | 3 | |
odległość punktu A od tej prostej i wyszła mi 2
√10.
chyba liczyłeś,że wysokość lezy w połowie odcinka BC i to było błędne
7 mar 20:47
szymon:

Pakujesz sie w niepotrzebne trudności
Łatwiej będzie policzyć długość odcibka BC a później wysokość (odległość A od prostej BC)
7 mar 20:48
john: Dzięki Jolanta, nie zauważyłem że bezpodstawnie założyłem że wysokość przecina BC w połowie,
jak już chciałem tak kombinować z wektorami to powinienem skorzystać z tego że iloczyn
skalarny prostopadłych ma wynosić 0, ale faktycznie tutaj chyba lepiej użyć prostych jak mówi
Szymon, albo zrobić tak jak Mila, lub jeszcze szybciej tak jak dero2005. Nie wiedziałem
wcześniej o tym wzorze.
7 mar 21:05