Ciąg arytmetyczny i geometryczny - zadania różne.
ziomichal: Trzy liczby, których suma wynosi 9, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli do pierwszej z nich dodamy
3
18, a dwóch pozostałych nie zmienimy, to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
Doszedłem do tego, że a2=3, ale teraz krążę w kółko i nie wiem co dalej
Eta:
a,b,c −− tworzą ciąg arytm.
to 2b=a+c i a+b+c=9 ⇒ 3b=9 ⇒
b=3 to a+c=6 ⇒
c= 6−a
oraz
| | 25 | |
a+ |
| , 3, 6−a −−− tworzą ciąg geom |
| | 8 | |
(6−a)(8a+25)=72 ⇒ 8a
2−23a−78=0 Δ=3025 ,
√Δ=55
dokończ już samodzielnie....................