1−6x2 | ||
Wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= | przechodzacej przez punkt | |
6x2 |
1 | ||
f'(x)= | ||
3x3 |
1 | 1 | |||
f(x)= | −1 , x≠0 yo=f(xo)= | −1 | ||
6x2 | 6xo2 |
1 | ||
f'(x)= − | , x≠0 | |
3x3 |
1 | 1 | 1 | |||
=− | ( −3−xo)+ | −1 /* 6xo3 | |||
2 | 3xo3 | 6xo2 |
−5 | ||
S(1, | ) −−− punkt styczności na krzywej | |
6 |
1 | ||
f'(1)=− | ||
3 |
1 | 1 | |||
s: y= − | (x+3)+ | |||
3 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |