dwusieczna i trojkat
6latek:

Dwusieczna kąta A w trojkacie ABC przecina bok BC w punkcie D
Z wierzcholka B i C poprowadzono proste prostopadle do AD przecinajace proste AC i AB
odpowiednio w punktach E i F
Wykaz ze ΔABC jest przystajacy do ΔAEF oraz ze punkty EDF sa wspolliniowe
7 mar 19:04
6latek: Chyba moge skorzystac z faktu ze jesli dwie proste sa prostopadle do trzeciej prostej to sa one
do siebie rownolegle
Teraz nalezy wykazac ze AB= CF
I teraz skorzystac z faktu o prostych rownoleglych przecietych sieczna ?
7 mar 19:27
iteRacj@:
Punkt wspólny dwusiecznej i odcinka CE oznaczam G,
punkt wspólny dwusiecznej i odcinka BF oznaczam H.
ΔACG i ΔAEG są przystające (kbk) ⇒ |AC|=|AE|
ΔAFH i ΔABH są przystające (kbk) ⇒ |AF|=|AB|
I to są już wystarczające dane, żeby wykazać przystawanie trójkątów ΔABC i ΔAEF.
7 mar 21:39
6latek: Dzien dobry
Dzieki za odzew .
Mam wskazowke do zdania . najpierw wykaz ze czworokat BECF jest trapezem rownoramiennym
8 mar 09:27
6latek: I teraz z przystawania tych trojkatow mam ze EB=CF a to oznacza ze czworokat BECF jest
trapezem rownoramiennym
Stad wynika wspolliniowosc punktow EDF
8 mar 10:23
ite:
Wydaje mi się, że samo napisanie "stąd wynika współliniowość" to mało.
Może lepiej jest dodać wyjaśnienie:
Odcinek CB jest przekątną tego trapezu, D środkiem tej przekątnej.
Odcinek FE to druga przekątna, a skoro przekątne trapezu równoramiennego przecinają się w
połowie, to D jest też środkiem drugiej przekątnej.
Czyli pkt D należy do odcinka FE, więc punkty F,D,E są współliniowe.
8 mar 15:35
6latek: dziekuje
ite
8 mar 16:20