figury
sylwek: mam takie zadania pomóżcie bo nie umiem tego Wam narysować....
1. jest równoległobok przy wierzchołku A jest kąt 45 a dłudośc jakby przeciwprostokątnej przy
tym kącie wynosi 4,5√2 z drugoego wierzchołka podstawy poprowadzono wysokość i odcinek
na górnym ramieniu od wyskości do wierzchołka D wynosi 3,5
trzeba obliczyć pole
2 zadanie mamy trójkąt równoboczny a=6 b i c=9 oblicz długość wysokości poprowadzonej do
dłuższego boku trójkąta
7 mar 18:09
janek191:
2) Δ równoboczny ma wszystkie boki równej długości
To jest Δ równoramienny
7 mar 18:11
sylwek: sorry pomyliłem się z tym trójkątem no pewnie że trójkąt równoramienny przepraszam
7 mar 18:15
janek191:

z.2
x
2 = 9
2 − 3
2 = 81 − 9 = 72 = 36*2
x = 6
√2
więc pole Δ
P = 0,5 *6*6
√2 = 18
√2
oraz
P = 0,5*9*y = 4,5 *y = 18
√2
y = 18
√2 : 4,5 = 4
√2
=======================
7 mar 18:15
sylwek: Janek dzięki a może jeszcze to pierwsze zadanie ,chociaż wiem że bez rysunku to trudno...
7 mar 18:25
janek191:

Czy taki rysunek ?
x = 4,5
√2
y = 3,5
7 mar 18:35
janek191:
Tam są boki, a nie ramiona
7 mar 18:40
sylwek: taki i udało mi się obliczyć, że ten trójkąt AOD jest trójkątem o kątach 45,45,90, czyli h
czerwone równe jest kawałkowi podstawy czyli h czerwone = a pierwiastków z 2, czyli h =4,5 dł.
podstawy=4,5+3,5=8, a pole wyszło mi 36 czy tak?
7 mar 18:41
janek191:
h √2 = x = 4,5 √2 ⇒ h = 4,5
I AB I = 4,5 + y = 8
Pole
P = 8*4,5 = 36 j2
7 mar 18:43
sylwek: Janek bardzo dziękuję za pomoc
7 mar 18:56
janek191:
7 mar 18:57