Kombinatoryka
Gapa32: Na ile sposobów mogę zapisać liczbę 10000 za pomocą trzech liczb naturalnych.(kolejność
mnożenia odgrywa znaczenie)?
7 mar 17:45
PW: A tak w ogóle to o co idzie?
7 mar 17:47
Gapa32: Zapisuje przykładowo liczbę 10000 jako 54 * 54 * 50. Chodzi o to na ile sposobow moge tą
liczbe zapisac jako iloczyn 3 liczb naturalnych?
7 mar 17:49
Gapa32: Sry tam byc 24 * 54 *50
7 mar 17:50
Pytający:
10000=
= 2
4 * 5
4 =
= (2
a1 * 5
b1)(2
a2 * 5
b2)(2
a3 * 5
b3) = // 3 czynniki, kolejność istotna
= 2
a1+a2+a3 * 5
b1+b2+b3
Czyli szukana liczba sposobów to liczba rozwiązań całkowitych nieujemnych układu równań:
| | | |
Stąd jest ( | )2 = 152 = 225 takich sposobów. |
| | |
7 mar 18:46
Gapa32: Dziękuje bardzo
7 mar 18:51