ostrosłup
kamil:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym pole podstawy jest trzy razy mniejsze
od pola powierzchni bocznej tego ostrosłupa. Wyznacz tangens kata między ścianą boczną
a płaszczyzną podstawy ostrosłupa.
7 mar 14:15
Eta:

r −− dł. promienia okręgu wpisanego w podstawę (w trójkąt równoboczny)
a=2r
√3 , h
p=3r
to: P
p=3r
2√3 , P
b=3r
√3*h
b
z treści zadania
3r
√3*h
b=3*3r
2√3 ⇒ h
b=3r
| | H | |
z tw. Pitagorasa w ΔDOS H=√9r2−r2= 2√2r i tgα= |
| |
| | r | |
tgα= 2
√2
==========
7 mar 14:31