liczby zespolone
Bartosz: Jak rozwiązać taki układ równań?
(x
2)+(y
2) = −7
−4xy = −24
Otrzymałem ten uklad z przekształcenia:
|z|+sprzężenie(z) −z = 3−4i
7 mar 14:12
PW: A pierwsze z tych równań nie budzi Twoich wątpliwości?
7 mar 14:15
Bartosz: PW, no właśnie kurde mol budzi i to jak stąd do Ameryki
7 mar 14:17
Bartosz: Jednak chodzi o to, że jak bym z lewej dostał x2−y2 = ..., to wtedy niżej dał bym x2+y2 i
odpowiedź
dostałbym od razu. Ale gora jest x2+y2, więc?
7 mar 14:19
PW: Jawnie fałszywe, czyli coś z tym przekształceniem było źle.
7 mar 14:20
Bartosz: Dobra, policzę to przekształcenie jeszcze raz. PW, a jakbyś podał swoją wersję, to będę miał do
czego porównać.
Please...
7 mar 14:21
PW: Zastanowiłym się najpierw co to za liczba
z̅ − z
(nie zamieniać z na x+iy, ale odpowiedzieć na pytanie).
7 mar 14:24
jc:
|z| + z* − z = 3−4i
|z| + z − z* = 3+4i
|z|=3
z − z* = 4i
z=x+iy, x, y − liczby rzeczywiste
y=2
x2+y2=9
x=√5 lub x=−√5
7 mar 14:25
Bartosz: PW i jc, no dobra, fajnie, tylko po pierwsze nie bardzo wiem "co to za liczba" a po drugie
trochę nie nadążam z przekształceniem w drugim wierszu jc.
7 mar 14:34
jc: Drugi wiersz to sprzężenie pierwszego wiersza.
Mamy dwa rozwiązania: z=√5 + 2i oraz z=−√5 + 2i.
7 mar 14:49
Bartosz: Okej, to teraz inny, ale podobny:
y wyszedł mi −4, ale x powinien wyjść 3, a wychodzi √48
To jest przykład:
|z| + sprz(z) = 8+4i
7 mar 15:01
Bartosz: Nie wiem no, ewidentnie x=√48, może w odpowiedzi jest jakiś błąd, bo w odpowiedzi jest 3.
7 mar 15:08
Bartosz: Hej hej, czy jest tam kto? Znaczy to nie alarm, ale po prostu nie pamiętam, żeby mi kiedyś tak
kiepsko liczby zespolone wychodziły.
7 mar 15:21
ICSP: √x2 + 16 + x = 8
x2 + 16 = x2 − 16x + 64 i x ≤ 8
16x = 48
x = 3
7 mar 15:28
ite:
x=3, y=4
7 mar 15:28
Bartosz: ICSP, sory ze jeszcze nie kumam, ale jak to możliwe, aby:
x
2+16 było równe x
2 −16x +64
7 mar 15:44
ICSP: a gdzie ja tutaj coś takiego napisałem ?
7 mar 15:45
Bartosz: A no tutaj, chyba, że źle czytam:
√x2 + 16 + x = 8
x2 + 16 = x2 − 16x + 64 i x ≤ 8
16x = 48
x = 3
7 mar 15:46
Bartosz: no x2 +16 = x2 −16x + 64 i x≤8, no jak wół
7 mar 15:47
ICSP: Co najwyżej możesz zapytać jak z
√x2 + 16 + x = 8
udało mi się dojść do
x2 + 16 = x2 − 16x + 64
A nie pytać dlaczego
x2 + 16
jest równe
x2 − 16x + 64
bo nie jest.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x na drugą stronę, zakładasz x < 8 aby prawa strona była dodatnia i podnosisz do kwadratu.
7 mar 15:48
Bartosz: ICSP, ufffffffff, doszedłem. Dzięki
7 mar 15:53