funkcja kwadratowa
shsbsbsb: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R) dla których równanie 1/2x2−(m+1)x−m2+m+2=0 ma 2
rozwiazania dodatnie.
Prosze o pomoc
7 mar 12:07
6latek: Δ≥0
x1+x2>0
x1*x2>0 Dzialaj
7 mar 12:09
shsbsbsb: tak to wiem, ale liczac tymi warunkami wynik wychodzi mi zly i teraz nie wiem... mozesz to
obliczyc?
7 mar 12:11
6latek: To pokaz jak liczysz
7 mar 12:12
Jerzy:
Witaj
małolat 
Mają być dwa pierwiastki
7 mar 12:13
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
Ale nie pisze rozne . Ja bym kiedys dal Δ>0 bo jest dwa .
7 mar 12:15
Jerzy:
Ma "dwa dodatnie rozwiązania" , czyli różne.
7 mar 12:20
6latek: Dobrze , Rozumiem . OK
7 mar 12:21
PW: Równanie ma dwa rozwiązania. Poprawne sformułowanie, które oznacza, że zbiór rozwiązań jest
dwuelementowy (nie ma czegoś takiego jak dwa jednakowe rozwiązania równania).
Musi być Δ>0.
7 mar 12:21
6latek: Dzien dobry
PW 
Jak oczy ?
7 mar 12:22
PW: Nie będę pisał brzydkich wyrazów. Też życzę Ci zdrowia, dopiero w naszym wieku rozumie się co
znaczy "Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie ...".
7 mar 12:27
6latek: Trzymaj się

Ja chodze na spacery tak ze 4km dzienne staram sie
7 mar 12:30
PW: Wszyscy mi to mówią, łącznie z profesorem kardiologiem, że chodzenie jest najlepszym sposobem
żeby trochę dłużej się pomęczyć na tym świecie. Powoli dojrzewam do takich heroicznych
wyczynów, ale to musi dojrzeć psychika.
7 mar 12:36
6latek: Policze Ci delte
| | 1 | |
Δ=(−(m+1))2−4* |
| *(−1)(m2+m+2) |
| | 2 | |
Δ=(−m−1)
2+2(m
2+m+2)
Δ= m
2+2m+1+2m
2+2m+4
Δ= 3m
2+4m+5
Teraz 3m
2+4m+5>0
to policz
7 mar 12:37
6latek: Ja pytalem swojej Pani doktor jak bylem na rehabilitacji czy kupic sobie lepiej orbitek czy
rowerek to tez powiedziala ze najlepiej to chodzenie bo to jest naturalne dla czlowieka
Ale powiem Ci ze nieraz mam lenia i sobie odpuszczam tez
7 mar 12:40
shsbsbsb: wychodzi mi (2, nieskonczonosc) dobrze?, maja byc dwa dodaynie
7 mar 12:42
Jerzy:
Człowieku, napisano ci pokaż obliczenia !
7 mar 12:44
shsbsbsb: czlowieku, widze ale siedze teraz na telefonie i nie mam jak tych obliczen dodac, chyba
logiczne
7 mar 12:48
6latek: Co Ci wyszlo z delty ? m∊......
7 mar 12:50
Jerzy:
Trochę bardziej logiczne jest to,że ja ciebie nie widzę i tego ,że piszesz telefonem.
7 mar 12:51
shsbsbsb: z delty mi wyszlo ze m nalezy (−niesk, −1)u(1,niesko)
pozniej z jednego warunki m nalezy (−1, niesk)
i z drugiego ze (2,niesko) co jest moja odpowiedzi
7 mar 12:52
shsbsbsb: to juz wiesz
7 mar 12:52
Jerzy:
Czyli wg ciebie 3m2 + 4m + 5 > 0 jest spełnine dla x ∊ (−∞,−1) U (1, +∞) ?
7 mar 12:55
6latek: To albo ja spapralem delte albo Ty
Jerzy zobaczysz i sprawdzisz ?
7 mar 12:55
shsbsbsb: ale to 3m2 +4m+5 jest na pewno dobre?
7 mar 12:59
6latek: Po sprawdzeniu ja spapralem
Δ= 3m2−3
i masz dobrze
7 mar 13:07
shsbsbsb: bo w przykladzie nest −m2 +m + 2 a tu widze ze w obliczeniach ktos wzial wszedzie +
7 mar 13:07
shsbsbsb: no wlasnie i wychodzi m2−1>0 czyli (niesk, −1)u(1,niesk)
7 mar 13:08
6latek: 1 warunek dobrze
zaraz sprawdze drugi
7 mar 13:14
Jerzy:
2) m > − 1
3) m ∊ (−1,2)
7 mar 13:21
Jerzy:
Ostatecznie: m ∊ (1,2)
7 mar 13:23
6latek:

drugi warunek
(−m
2+m+2)/(1/2)⇒2(−m
2+m+2)⇒−2m
2+2m+4>0
−2m
2+2m+4>0 (mnoze prze (−1)
2m
2−2m−4<0
Δ= 36
m
1= 2
m
2= −1
m∊(−1, 2)
Teraz wszysztkie warumki
m∊(−
∞,−1)U(−1,2)
lub m∊(−
∞,2)\{−1}
7 mar 13:29
6latek:
7 mar 13:30
Jerzy:
| | 1 | |
Wycofuję moje posty. Nie zauważyłem,że a = |
| i liczyłem dla a = 1 |
| | 2 | |
7 mar 13:30
6latek: Moze juz lepiej zajme sie po spacerze geometria .
7 mar 13:31
ICSP: wpływa tylko na deltę.
Na znak pierwiastków, na ich sumę oraz na ich iloczyn nie wpływa , tj. zachowują się tak samo
jak
dla wielomianu unormowanego.
7 mar 13:33
PW: Coś mi świta, że rozwiązanie zadania jest ładne, gdy doprowadzimy funkcję kwadratową do postaci
kanonicznej.
| | 1 | |
|
| x2−(m+1)x − m2 + m + 2 = 0 |
| | 2 | |
x
2 − 2(m+1)x − 2(m
2 − m − 2) = 0
(x−(m+1))
2−(m+1)
2 − 2(m
2 − m − 2) = 0
(x−m−1)
2−3m
2 + 3 = 0
(x−m−1)
2 − 3(m
2−1) = 0
Widać, że dwa rozwiązania istnieją gdy parametr "m" jest taki, że m
2−1 > 0. Dla takich m
rozwiązania x
1 i x
2 spełniają równania:
x
1 − m − 1 =
√3√m2−1, x
2 −m − 1 = −
√3√m2−1
x
1 = m + 1 +
√3√m2−1, x2 = m + 1 −
√3√m2−1
Mniejszym z tych rozwiązań jest x
2, a więc oba rozwiązania są dodatnie gdy x
2 > 0.
Wystarczy rozwiązać nierówność
m + 1 −
√3√m2−1 > 0
m+1 >
√3√m2−1
Dla m ≤ −1 rozwiązań nie ma (lewa strona niedodatnia, prawa dodatnia), zaś dla m∊(−1,
∞) po
podniesienu stronami do kwadtratu dostajemy równoważną nierówność
m
2 + 2m + 1 > 3m
2 − 3
2m
2 − 2m − 4 < 0, m∊(1,
∞)
i tak dalej − rozwiązanie m∊(1, 2).
7 mar 13:48
Jerzy:
Czyli wyszło na moje
7 mar 13:49