???
mArTa: Proszę o pomoc, bo już mi się wszystko pomyliło:
Mam takie zadanie:
Udowodnij, że R jest relacją różnowartości:
xRy<−> ∃k∊ℤ (x−y=k)
Co sprawdzamy?
1. Zwrotność
xRx
x−x=k
k=0
2. Symetryczność: (xRy −−−> yRx)
x−y=k −−−> −y=k−x −−−> −y+k=x −−−−> −y−x= −k
3. Zwrotność: xRy ⋀ yRz−−−−> xRz
x−y= k −−−> −y= k−z −−−> y=−k+z
y−z=k−−−> y=k+z
I tu się zaczynam gubić....

Wychodzi mi, że ta relacja nie ma symetrii i zwrotności.... Czy gdzieś robię błąd?
6 mar 22:33
iteRacj@:
Symetryczność:
x−y=k → −y+x=k → −(y−x)=k → y−x=−k
skoro k∊Z ⇒ −k∊Z
czyli relacja jest symetryczna
6 mar 22:55
iteRacj@:
Zwrotność:
k,m∊Z
x−y= k → −y= k−x
y−z= m → y=m+z
x−z=x−y+y−z=x+k−x+m+z−z=k+m
skoro k,m∊Z to (k+m)∊Z
czyli relacja jest przechodnia
6 mar 23:01
iteRacj@: *oczywiście 23:01 Przechodniość
6 mar 23:01
mArTa: Ojej, dziękuję bardzo za pomoc!
Z przechodniością bym nie wpadła!
6 mar 23:05
iteRacj@:
Zwrotność
xRx
x−x=k
k=0
0∊Z czyli relacja jest zwrotna
Tylko jeszcze dobrze na początku określić, czy x,y też są całkowite, rzeczywiste, naturalne?
?
6 mar 23:06