Wytłumacz
xxx1212:

Do okregów o1 i o2 stycznych zewnętrznie w punkcie A poprowadzono wspólna styczną zewnętrzna2
BC(B,C to punkty styczności). Udowodnij, że |∠BAC|=90
6 mar 22:28
6latek: Nie wiem ale tutaj chyba trzeba bedzie wykorzystac tw o kacie miedzy styczna a cieciwa .
6 mar 22:40
Eta:

Czworokąt O
1BCO
2 jest trapezem prostokątnym
to 2α+2β=180
o ⇒ α+β= 90
o
ponieważ kąty CBA i BCA −− to kąty "dopisane" ich miary są dwa razy mniejsze od miar
kątów środkowych opartych na łukach BA i CA
zatem w ΔBAC α+β= 90
o to kąt γ=90
o −− ΔBAC jest prostokątny
c.n.w.
6 mar 23:03