Ciąg arytmetyczny
Krzysiek: Szesnasty wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 33, a suma pierwszych szesnastu wyrazów wynosi 258.
Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
Ktoś pomoże?
6 mar 22:27
zys:
| a1+33 | |
| *16=258 wydaje się , że ta suma to 256 a nie 258 |
| 2 | |
6 mar 22:40
iteRacj@: przy 258 nie wyszły takie "złe" te liczby:
S16=258, a16=33
a16+a1=a15+a2=a14+a3=...=a9+a8
S16=(a16+a1)*8 → 258=(33+a1)*8
a1=−0,75, a16=a1+15*r → r=2,25
an=−0,75+(n−1)2,25=...
6 mar 22:47
zys:
policzyć oczywiście się da

... dlatego napisałem, że wydaje się ...
Ktoś kiedyś napisał, że nie ma "brzydkich" liczb
6 mar 22:49
Mila:
a
16=33
(a
1+33)*8=258
a
1+33=32,25
a
1=0.75
a
16=a
1+15*r
33=−0.75+15r
15r=33.75
r=2.25
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=−0.75+(n−1)*2.25
an=2.25n−3
spr
a
1=2.25*1−3=−0.75
a
16=2.25*16−3=33
| | −0.75+33 | |
S16= |
| *16=32.25*8=258 |
| | 2 | |
6 mar 23:06
Eta:
an −−−−bez wyznaczania a1
r=2,25 i a16=33
an=a16+(n−16)*r ⇒ an= 33+2,25n−36
an=2,25n −3
=========
6 mar 23:15