Przystawanie trojkatow
6latek:

Na rysunku mamy AB=BC i ∡BAD=∡BCE
Wykaz ze trojkat BDE jest rownoramienny
Wskaz pary trojkatow przystajacych na rysunku
6 mar 21:50
6latek: Zeby trojakt BDE byl rownoramienny to musi byc AE=Cd
Z tego ΔOAE≡Δ OCD
∡EAO=∡DCO
∡AOE=∡COD jako wierzcholkowe
Brakuje mi jeszce rownosci boku zeby te Δ byly przystajace bo dwa kąty przylegle do jednego
boku mam
6 mar 22:05
6latek:
6 mar 22:13
zys:
... przecieeż trójkąty BAD i BCE są przystające ... i teraz już chyba oczywiste
6 mar 22:19
6latek: Bede sie zastanawiac dlaczego
6 mar 22:22
zys:
... wszystkie kąty równe i AB=BC
6 mar 22:25
zys:
czyli bok i dwa kąty do niego przyległe
6 mar 22:29
6latek: Zapomnialem o kacie EBD
6 mar 22:32
zys:
... najciemniej pod latarnią
6 mar 22:34
6latek: dzieki za pomoc
6 mar 22:34
zys: Duży rośnij
Małolacie
6 mar 22:54
6latek: Bede . Na pocieche mamy i taty
6 mar 22:56
zys:
6 mar 22:58