Znajdź pierwiastki równania kwadratowego
Marmaz: Dla jakich liczb równanie x2−(k+1)x+k=0 przyjmuje pierwiastek większe od 3?
6 mar 21:40
Adamm:
x = 1 lub x = k
6 mar 21:41
Marmaz: Ale jak to obliczyć bo nadal nie rozumiem
6 mar 21:45
Adamm:
no skoro ma mieć pierwiastek >3 to musi być k>3
6 mar 22:10
Adamm:
chyba że rozróżniamy 'ściśle większy' i 'większy', wtedy
≥3
6 mar 22:10
Marmaz: Tak ale oba pierwiastki mają być większe od 3
6 mar 22:15
Adamm:
To w takim razie dla żadnego k tak nie jest.
Bo musiałoby być 1>3 (1≥3), co jest oczywistą nieprawdą
6 mar 22:25