Dane są liczby rzeczywiste x i y takie, że....
Zsunaj: x+2/y = 8/3
y+2/x = 3
xy = ?
Próbowałem wyłączyć x oraz y na lewą stronę i wyszło mi coś takiego:
x=8/3−2/y
y=3−2/x
Jednak przy obliczaniu xy wychodzą mi jakieś dziwne liczby i nie wiem co z nimi dalej zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc.
6 mar 21:04
ICSP: Mnożąc stronami
Skąd natychmiast xy = 2
6 mar 22:01
ABC:
a nie prościej wymnożyć:
(x+2/y)(y+2/x)=8/3*3
xy+2+2+4/xy=8
xy+4/xy=4
oznaczyć z=xy z+4/z=4, z−4+4/z=0, z2−4z+4=0, (z−2)2=0
6 mar 22:06