Bardzo proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach :) z góry dziękuję.
koniec_gimnazjum: 1.Zapisz działania w prostszej postaci
a)√12 − √27 + √48
b)3√24 + 9√81
c)3√50 − 2√72 − √98
d)3√250 − 33√16
2.Wiadomo,że √17≈4,123. Oblicz z dokładnością do dwóch cyfr po przecinku wartość podanego
pierwiastka.
a) √68 b)√1700
6 mar 20:55
6latek: √68= √17*4= √17*√4 = dokoncz
p[1700}= √17*100= √17*√100= dokoncz
6 mar 20:58
Lol: W zad pierwszym musisz wyłączyć liczbę przed znak pierwiastka.
6 mar 20:59
6latek:

bo
3√81= 4
3√24=
3√8*3=
3√8*
3√3= 2
3√3
6 mar 21:06
6latek: 3√81≠4

Nie patrz na to
6 mar 21:08
koniec_gimnazjum: to jak w końcu?
6 mar 21:09
janek191:
a)
= √4*3 − √9*3 + √16*3 = 2 √3 − 3√3 + 4√3 = 3√3
6 mar 22:10
janek191:
c)
= 3√25*2 − 2√36*2 − √49*2 = 3 *5*√2 − 2*6 √2 − 7 √2 = − 4√2
6 mar 22:18
janek191:
d)
= 3√125*2 − 3 3√8*2 = 5 3√2 − 63√2 = − 3√2
6 mar 22:20