Proszę o POMOC
xxx1212: Dany jest trójkat ABC, w którym |AB|=|BC| oraz |∡ABC|=3|∡BAC|. Półproste BK i BL dzielą kat ABC
na trzy równe części (|∡LBC|=1/3|∡ABC|). Udowodnij, że trójkąty BCL, BCK i BKA są
równoramienne.
6 mar 20:50
Eta:

Ten rysunek powinien Ci wystarczyć

Dopisz odpowiednie komentarze ..........
i po b
ólu
6 mar 21:02
Eta:
Podpowiedź : w ΔABC : α +3α+α= 180o ⇒ α=36o
6 mar 21:04
Eta:
"xxx1212" żyjesz?
6 mar 21:18
iteRacj@:
żyje lepiej, bo już bez bólu i (pracy domowej)
6 mar 21:23
Eta:
6 mar 21:24
xxx1212: Dziękuję! To nie praca domowa, tylko przygotowuje się do sprawdzianu
6 mar 21:55
Eta:
6 mar 22:00
xxx1212: A na koniec dowodu trzeba coś dopisać jakieś wyjaśnienie dlaczego tak zrobiliśmy?
6 mar 22:06