wielomiany, pomocy!!!
Julka: Dla jakich wartości parametru m równanie (x2 − 4x +m)(|x+1| −m+1) = 0 ma cztery różne
pierwiastki?
6 mar 20:26
iteRacj@:
Muszą istnieć dwa rozwiązania x2−4x+m=0 i dwa inne |x+1|−m+1=0.
6 mar 21:06
Julka: do tego tez doszlam, ale wychodza takie rzeczy ze nie wiem jak je polaczyc, pomozcie

!
6 mar 21:08
iteRacj@: zał.
1/ 4−m>0
2/ m−1>0
więc 1<m<4
|x+1|=m−1 ⇒ x=m−2 ∨ x=−m ← takie są dwa rozwiązania drugiego wyrażenia,
żadne z nich nie może być rozwiązaniem pierwszego wyrażenia,
więc podstaw je i rozwiąż
(m−2)2−4(m−2)+m≠0 oraz (−m)2−4(−m)+m≠0
i uzwględnij założenie
6 mar 21:21
Julka: dziekuje, tak zrobie, ale dlaczego 4−m>0 ? reszte rozumiem
6 mar 21:34
iteRacj@:
dla x2−4x+m=0 mają istnieć dwa rozwiązania czyli Δ>0
6 mar 21:37
Julka: oczywiscie! rozumiem, bardzo dziekuje za pomoc
6 mar 22:02