Nie umiem dalej nic
Maciess:

Dany jest prostokąt ABCD. Na boku CD tego prostokąta wybrano taki punkt E, że |EC|=2|DE|, a na
przedłuzeniu boku CB wybrano taki punkt F, ze |BF| = |BC|. Niech P oznacza
punkt przecięcia prostej EF z prostą AB (zobacz rysunek). Wykaz, że trójkąty AED i PFB są
przystające.
ΔAED i ΔPFB są prostokątne. Pozostałe kąty musza być ostre.
| | 2x | | x | | x | |
tg α = |
| = |
| tg β = |
| |
| | 2y | | y | | y | |
tg α=tg β ⇒ α=β
Trojkąty mają po dwa takie same kąty więc 3 muszą mieć również identyczny. Są więc podobne
(KKK).
ΔAED~ΔPFB
|DE|=x
| | |EC| | | |CF| | |
ΔECF~ΔPFB więc |
| = |
| |
| | |PB| | | |BF| | |
|PB|=x
|PB|=|DE|
Trójkąty są podobne, a para odpowiadających sobie boków ma takie same miary więc trójkąty sa
przystające.
Czy to jest poprawne? Zadanie z próbnej matury zadania.info
6 mar 20:11
iteRacj@:
Zgadza się.
Krócej jest skorzystać z tw.Talesa dla prostych EF i CF. Wtedy od razu |PB|=x i z cechy (bkb)
masz przystawanie ΔAED i ΔPFB.
6 mar 20:24
iteRacj@: Tytuł dałeś mało optymistyczny, ale też mogę się pod nim podpisać...
6 mar 20:25
Maciess: No nie jestem urodzonym optymistą, nic nie poradze.
https://pdf.zadania.info/63481.pdf Wrzucam link do całego arkusza, moze komus sie przyda. I jestem ciekaw waszej opinii, bo
wg mnie ciut trudniejszy niz Nowa Era/Operon. (na razie zrobiłem tylko podstawe)
6 mar 20:43
iteRacj@:
Masz jakieś udziały w tych kwotach? : )
6 mar 20:55
6 mar 21:04
iteRacj@: Teraz to innego, ale czy to zgodne z prawem?
6 mar 21:08
iteRacj@: *co innego
6 mar 21:08
Maciess: Podałem link ogólnodostepny, dostepny dla kazdego na ich stronie. Wczesniej podałem taki, który
wygenerowało dla mnie, jako uzytkownika zalogowanego na ich forum ( z dodatkowym dostępem czy
jakims abonamentem) − dlatego wyrzuca błąd i "prośbe o okup". Więc wszystko jest legalne,
mozna przeglądać i panowie w czarnych płaszczach nie powinni sie zjawić
6 mar 21:13
Eta:
zad33 Podaję taki sposób rozwiązania tego zadania
f−e=14 , 4a=68 ⇒ a=17
| | fe | |
f2+e2=4a2 ⇒ (f−e)2+2fe=4a2 ⇒ 196+2fe=4*289 /: 4 ⇒ |
| =P= 289−49 |
| | 2 | |
P=240
=======
6 mar 21:15
Eta: Zadanie 33 z profilu podstawowego
6 mar 21:17