kombinatoryka
karolina: Na ile sposobów można podzielić zbiór [n]={1,2,...,n} na dwa niepuste i rozłączne zbiory?
nie mam pojęcia jak to zrobić ..
6 mar 18:31
PW: Zbudować model matematyczny takiego podziału. Może to być następująca "konstrukcja myślowa":
− Każdemu elementowi zbioru przyporzadkujemy jedną z liczb: 0 lub 1. Przyporządkowanie jedynki
oznacza, że element trafił do zbioru A, zaś przyporządkowanie zera − że element trafił do
zbioru B.
Podziałów jest więc tyle ile funkcji
f: {1, 2, 3, ..., n} → {0, 1},
przy czym należy odrzucić dwie funkcje (przyjmujące tylko jedną wartość). Przy takim
rozumowaniu uwzględniamy kolejność zbiorów A i B, a ponieważ nie należy tak robić, uzyskany
wynik trzeba podzielić przez 2.
6 mar 19:04
Pytający:
Inne podejście:
te 2 podzbiory możemy rozróżnić np. ze względu na jakiś element, przykładowo jedynkę. Niech:
A⊂[n], B⊂[n] // A, B to podzbiory [n] i:
A≠∅, B≠∅ // są niepuste,
A∩B=∅ // są rozłączne,
A∪B=[n] // sumują się do [n],
1∊A // 1 należy do A
Wtedy każdy z pozostałych (n−1) elementów należy do A lub do B (2 możliwości). Jednak zbiór B
nie może być pusty, więc trzeba odjąć przypadek, gdy wszystkie pozostałe (n−1) elementów
miałoby trafić do A. Stąd takich podziałów jest 2n−1−1 (rzecz jasna wynik ten sam, co u
PW).
6 mar 19:23