kombinatoryka
karol: 1. Ile jest wszystkich pięciocyfrowych liczb naturalnych, w których suma cyfr jest nie większa
niż 43?
2. Ile jest wszystkich sześciocyfrowych liczb naturalnych, w których suma cyfr jest większa niż
51?
nie wiem w jaki sposób mogę to obliczyć
6 mar 18:24
Mila:
1) Wszystkich liczb 5−cyfrowych jest :
9*10*10*10*10=90 000
Największa suma cyfr to 5*9=45 dla liczby: 99999− jedna liczba
Dla liczby z jedną ósemką :89999
S=44, takich liczb z sumą równą 44 jest 5
w pozostałych przypadkach suma cyfr ≤43
Zatem mamy :
90000−6=89994
Drugie tą metodą spróbuj sam.
W razie trudności pisz.
6 mar 18:33
karol: okej w 2 zadaniu wychodzi 28 liczb dzieki
6 mar 18:41
Mila:
Tak jest
6 mar 19:08