matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodne cząstkowe pierwszego rzędu podanych funkcji
Ola:
xz
a) f(x,y,z)=
x
2
+ 3y
2
sin
2
(x−y)
b) f(x,y)=
x
2
+y
2
6 mar 17:55
janek191:
a)
z*( x
2
+3 y
2
) − x z* 2 x
Np. f '
x
(x,y,z) =
( x
2
+3 y
2
)
2
6 mar 17:59
janek191:
b) Np.
2 sin(x − y)*cos (x − y)*(x
2
+ y
2
) − sin
2
( x −y)*2 x
f '
x
( x, y) =
( x
2
+ y
2
)
2
6 mar 18:02