Równanie wielomianowe z parametrem
dzban: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R), dla których równanie (x
2+2x−3)[x
2+(m+1)x+4] = 0 ma
cztery różne rozwiązania.
Rozwiązałem oba równania w nawiasach,
z pierwszego wyszło x∊(−
∞,−3)∪(1,
∞)
a z drugiego m∊(−
∞,−5)∪(3,
∞)
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
6 mar 17:07
wredulus_pospolitus:
Ale co te przedziały oznaczają
6 mar 17:12
janek191:
x2 + 2 x − 3 = ( x + 3)*(x − 1) to masz już 2 rozwiązania
Aby x2 + ( m + 1) x + 4 = 0 miało dwa rozwiązania, to musi być ?
6 mar 17:18
Jerzy:
Pierwszy nawias ma dwa pierwiastki,czyli drugi musi też mieć dwa,inne niż ten pierwszy.
6 mar 17:20
dzban: no musi być chyba Δ>0
6 mar 17:21
Jerzy:
@janek.... to nie wystarczy
6 mar 17:21
dzban: Ma dwa inne rozwiązania, ale w odpowiedziach jest:
(−
∞,−6)∪(−6,−5)∪(3,10/3)∪(10/3,
∞)
6 mar 17:25
Jerzy:
No to działaj.
6 mar 17:26