Styczna do wykresu, pochodne
Kamila : Wykaż że styczna do wykresu funkcji f(x) =x3+2x2−6x+1 w punkcie p=(1, − 2) ma z tym wykresem
jeszcze jeden punkt wspólny.
6 mar 16:58
wredulus_pospolitus:
1) wyznaczasz wzór stycznej (h(x)) z wykresem f(x) w punkcie P
2) wyznaczasz rozwiązania równania f(x) = h(x)
6 mar 17:01
Kamila : Dzięki!
6 mar 17:03
wredulus_pospolitus:
Możesz też zrobić 'dowód', wtedy musiałbyś:
1) wykazać, że styczna nie będzie postaci x=a
2) wykazać, że f(x) 'maleje szybciej' w x−> −∞ niż jakakolwiek styczna
3) wykazać, że f(x) 'rośnie szybciej' w x−> +∞ niż jakakolwiek styczna
Jednak wydaje mi się, że wyznaczenie tej stycznej będzie dla Ciebie o wiele łatwiejszym
problemem.
6 mar 17:06
janek191:
f '(x) = 3 x2 + 4 x − 6
f '(1) = 3 + 4 − 6 = 1
y = x + b P = ( 1, − 2)
− 2 = 1 + b ⇒ b = − 3
y = x − 3
=======
x3 +2 x2 − 6 x + 1 = x − 3
x3 +2 x2 − 7 x + 4 = 0
x = 1
x3 + 2 x2 − 7 x + 4 = ( x −1)*(x2 +3 x − 4) = ( x −1)*( x +4)*(x − 1)
Punkt wspólny
R = ( − 4, 26)
===========
6 mar 17:07
janek191:

Pomyłka: R = ( − 4, − 7)
6 mar 17:11