Logika
xxx:
Udowodnij że relacja równoliczności zbiorów jest:
a) zwrotna
b) symetryczna
c) przechodnia
6 mar 16:35
Adamm:
Musimy założyć że tą relację rozpatrujemy w jakimś uniwersum, w przeciwnym
razie to może nie być relacja.
|A| = |B| ⇔ istnieje Φ:A→B, Φ − bijekcja
a) zwrotność
dla dowolnego zbioru A wystarczy przyjąć
Φ:A→A, Φ(x) = x
wtedy jak łatwo widać, Φ jest bijekcją
b) symetryczność
załóżmy że |A| = |B|, i niech Φ:A→B to bijekcja
jeśli Φ:A→B jest bijekcją z A do B, to funkcja Φ−1:B→A jest bijekcją
z B do A
więc |B| = |A|
c) przechodniość
jeśli |A| = |B| = |C|, a α:A→B, β:B→C to bijekcje, to
(β o α):A→C jest bijekcją
więc |A| = |C|
6 mar 17:08