Dowód trygonometria
ada.kot: Wykaż, że dla dowolnego kąta α prawdziwa jest równość
sin2α+sin2(120°+α)+sin2(120°−α)=32
6 mar 16:21
wredulus_pospolitus:
sin
2a + sin
2(120+a) + 2sin(120+a)sin(120−a) + sin
2(120−a) −2sin(120+a)sin(120−a) =
= sin
2a + (sin(120+a) + sin(120−a))
2 −2sin(120+a)sin(120−a) =
= sin
2a + (2sin(120)cosa)
2 + (cos(240) − cos(2a)) =
= sin
2a + 4sin
2(120)(1 − sin
2a) + (cos(240) − cos(2a)) =
= sin
2a(1 − 4sin
2(120)) + 4sin
2(120) + (1 − 2sin
2(120)) − (1 − 2sin
2a) =
= sin
2a(1 − 4sin
2(120) + 2) + 2sin
2(120) + 1 −1 =
| | √3 | |
// zauważ, że sin(120) = sin(90+30) = sin(90−30) = sin(60) = |
| // |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
= sin2a(1 − 4* |
| + 2) + 2* |
| + 0 = |
| | 4 | | 4 | |
c.n.w.
6 mar 16:40
ada.kot: skąd się wzięła ta część pierwszej linjki 2sin(120+a)sin(120−a) + sin2(120−a)
−2sin(120+a)sin(120−a)?
6 mar 16:54
wredulus_pospolitus:
a2 + b2 = a2 + b2 + 2ab − 2ab =
czyli dodałem i odjąłem pewną 'wartość'
= (a+b)2 − 2ab
aby zastosować wzór skróconego mnożenia
6 mar 17:00
prof.Miodek:
Piszemy : "po linii najmniejszego oporu" ( bo nie ma "najmniejszej linii"
6 mar 20:47
Mila:
Tak, dziękuję za uwagę

Zapamiętam.
6 mar 20:49
Mila:
| | √3 | | 1 | |
sin(120−α)=sin120*cosα−cos120*sinα= |
| *cosα+ |
| sinα |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | |
sin(120+α)=sin120*cosα+cos120*sinα= |
| *cosα− |
| sinα |
| | 2 | | 2 | |
wstawiamy do lewej strony równości:
| | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | |
L=sin2α+( |
| *cosα+ |
| sinα)2+( |
| *cosα− |
| sinα)2= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | √3 | | 1 | |
=sin2α+ |
| cos2α+ |
| *sinα*cosα+ |
| sin2α+ |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | √3 | | 1 | |
+ |
| cos2α− |
| *sinα*cosα+ |
| sin2α = |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | |
=sin2α+ |
| cos2α+ |
| sin2α= |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
= |
| *(sin2α+cos2α)= |
| =P |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 21:15