fizyka - prad, rezystancja moc
wandeczka: Jaka wartośc rezystancji powinien mieć rezystor połaczony szeregowo z grzejnikiem którego moc
przy napieciu 110v wynosi 99 W, aby po doprowadzeniu do powstałego układu napiecia 110V,
wartośc mocy grzejnika zmniejszyła sie do 20W?
6 mar 15:44
wandeczka: wynosi nie 99 W tylko 900
6 mar 16:21
wandeczka: pomocy − prosze mi pomóc zaliczyc
7 mar 07:59
ABC:
próbowałaś coś samemu? to ze studiów czy z technikum elektronicznego?
7 mar 12:22
wandeczka: technikum
7 mar 16:44
ABC:
pokażę ci szkic rozwiązania, ale fizyk pewnie by to zrobił inaczej
| | U | | P | |
R= |
| nie znamy I , ale znamy P=UI, stąd I= |
| |
| | I | | U | |
chcemy dołączyć drugi opornik o oporze kR szeregowo, k−szukamy tak aby moc wydzielona na
pierwszym oporze
wynosiła 20 W
szeregowo łączymy R i kR to opór całkowity (k+1)R
to napięcia się podzielą tak :
| | U | | kU | |
na oporze R: |
| na oporze kR : |
| |
| | k+1 | | k+1 | |
| | U2 | |
to moc wydzielona na pierwszym będzie (to wynika ze wzoru P= |
| ) |
| | R | |
| 1 | |
| mocy wyjściowej 900 W |
| (k+1)2 | |
| | 900 | |
czyli musi być (k+1)2= |
| =45 a stąd ponieważ k>0 |
| | 20 | |
k+1=
√45
k=
√45−1≈5.71
czyli trzeba dołączyć szeregowo opornik o rezystancji 5.71*58.8=335.75 Ω
można to wszystko ładniej zrobić ale na dopuszczający może wystarczy
7 mar 21:05
ABC:
teraz zauważyłem że policzyłem to dla naszej sieci 230 V, a ty masz w zadaniu 110 V to chyba w
Ameryce mieszkasz
| | 1102 | |
ale wszystko pozostaje w mocy oprócz wartości oporu R= |
| =13.4Ω |
| | 900 | |
i dołączamy 76.8 Ω
7 mar 21:19
wandeczka: dzieki za pomoc

8 mar 11:51
wandeczka:
10 mar 09:08