Algorytm bankiera
Paulina: Algorytm bankiera
Cześć,
czy jest ktoś wstanie wytłumaczyć jak rozwiązać takie zadanie ?
Poniższa sytuacja algorytmu bankiera. Czy jest to sytuacja bezpieczna ?
Jeżeli nie zaznacz problem:
posiada maks
A 2 5
B 1 5
C 1 6
D 4 7
gdy wolne są tylko dwie jednostki.
Na yt wszędzie jest wytłumaczone z 2 tabelkami dla allocation i max i obliczamy need, ale
kompletnie nie wiem o co chodzi z tym.
6 mar 14:37
Pytający:
Ano nie jest to sytuacja bezpieczna, przecież jak każdy proces (A, B, C, D) zażądałby
maksymalną ilość zasobów, to miałabyś zakleszczenie:
• A żąda 5−2=3, ale wolne są jedynie 2, więc nie przydzielamy,
• B żąda 5−1=4, ale wolne są jedynie 2, więc nie przydzielamy,
• C żąda 6−1=5, ale wolne są jedynie 2, więc nie przydzielamy,
• D żąda 7−4=3, ale wolne są jedynie 2, więc nie przydzielamy,
i w takim przypadku żaden proces nie będzie w stanie się zakończyć, bo nie otrzymał
odpowiedniej ilości zasobów do działania (a w konsekwencji zakończenia działania), czyli mamy
właśnie zakleszczenie.
6 mar 15:01