Kombinatoryka
karol: Niech S={100,101,102,...999}, a więc |S|=900. Ile liczb ze zbioru S ma co najmniej jedną z cyfr
równą 3 lub 7?
czy obliczając liczby w których nie ma 3 i 7 czyli 7x8x8= 448
900−448 =452 to mój wynik (liczby które zawierają co najmniej jedna 3 lub 7 )?
6 mar 13:01
Jerzy:
I to jest poprawny wynik.
6 mar 13:16
karol: super!

a jeśli mam znaleźć ile jest liczb z tego zbioru takich, że co najmniej jedną z cyfr
jest 3 i co najmniej jedną z cyfr jest 7 ? to mogę sobie takie wypisać i bedzie ich 22 czy
mogę to zrobić w inny sposób?
6 mar 13:34
wredulus_pospolitus:
A dlaczego jest ich wtedy 22?
Jak dla mnie to ich będzie
6+7+7+3+3 = 26
6+7+7 <−−− dowolna na jednym miejscu + '3' + '7'
3+3 <−− dwa razy '3' + '7' oraz '3' + dwa razy '7'
6 mar 13:45
wredulus_pospolitus:
tfu tfu ...
7 + 8 + 8 + 3 + 3 = 29
6 mar 13:46
karol: @wreduluspospolitus a ta 7 czemu ?
6 mar 14:18
karol: ze 0 na początku nie może być rozumiem, ale wtedy nie liczę tego ze 7 przypadków dla x37 i x73
czyli 7+7? pytam bo tak średnio to rozumiem
6 mar 14:20
karol: czyli łacznie 36 ?
6 mar 14:24
Jerzy:
Jest raczej dużo wiecej:
(1,7,3) − 6 mozliwości
(2,7,3) − 6 mozliwości
(4,7,3) − 6
(5,7,3) − 6
(6,7,3) − 6
(8,7,3) − 6
(9,7,3) − 6
(7,3,0) − 4
(3,3,7) − 3
(7,7,3) − 3
6 mar 14:30
Pytający:
A // co najmniej jedna 3
B // co najmniej jedna 7
|A∩B|=|A|+|B|−|A∪B|
|A∪B|=900−7*8*8=452 // jw.
|A|=|B|=900−8*9*9=252 // analogicznie
|A∩B|=52 //
Jerzy wymienił wszystkie możliwości
6 mar 14:48