Kombinatoryka kostki do gry
Olenka: Rzucamy 3 różnymi kostkami. Ile jest możliwości otrzymania takich trójek, w których najwyższa
wartość jest dwa razy większa od najniższej.
Proszę o pomoc

Muszę sobie wypisać takie możliwości czy jest lepszy sposób?
6 mar 12:02
janek191:
I Ω I = 63 = 216
A = { 122, 212,221, 244,424,442,366,636,663,112,121,211,224,242,422,336,363,633}
6 mar 12:09
Olenka: Ja próbowałam w ten sposób . (1,1,2),(1,2,2), (2,3,4), (2,2,4), (2,4,4), (3,3,6), (3,4,6),
(3,5,6), (3,6,6).
Mam 9 możliwości więc razy 3 kombinacje =27
6 mar 12:21
ite:
@ janek A permutacje wyniku {2,3,4} nie spełniają warunków zadania?
Albo {3, 4, 6}, {3, 5, 6} ?
6 mar 12:24
janek191:
Masz rację. Nie wypisałem wszystkich możliwości.
Dla ( 3,5, 6) jest 3 ! = 6 możliwości
Dla ( 3,4,6) jest 6 możliwości
Dla ( 2 ,3, 4) jest 6 możliwości
6 mar 12:26
Jerzy:
@ Olenka , każdą taką trójkę permutujesz. gdzy cyfry są różne masz 3! = 6 mozliwości,
| | 3! | |
gdy cyfra się powtarza masz |
| = 3 możliwości. |
| | 2! | |
6 mar 12:30
Olenka: Okej czyli 36 możliwości dzięki!
6 mar 12:35