Trojkaty
Wsza:
Trojkaty ABC I DBE sa podobne. Oblicz skale podobienstwa . Oblicz obwod trojkata ABC.
Nie rozumiem tego roznwiez, bardzo bym prosila o objasnienie....
6 mar 10:33
Jerzy:
| 7,5 | |
Skala podobieństwa: S = |
| = 1,5 |
| 5 | |
| |AB| | |
Zatem: |
| = 1,5 ⇔ |AB| = |DB|*1,5 = 6*1,5 = 9 |
| |DB| | |
6 mar 10:43
Pchła: ta strzaleczka oznacza ?
6 mar 10:49
Jerzy:
To znak "równoważności".
6 mar 10:50
Wsza: i to bedzie wtedy wszystko tak ? Potem zostaje mi do obliczenia tylko obwod tego trojkata tak
?
6 mar 16:20